νεαρή γυναίκα που στέκεται στον ήλιο

Τι είναι η μελανίνη; Τι κάνει στο δέρμα;

Ανακαλύψτε τι είναι η μελανίνη, πώς παράγεται, τι προσφέρει στο δέρμα και πώς μπορείτε να μειώσετε ή να εξισορροπήσετε την παραγωγή της.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΜΕΛΑΝΊΝΗ; ΤΙ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ Η ΜΕΛΑΝΊΝΗ;

Η μελανίνη είναι μια πολύπλοκη ουσία που προέρχεται από το αμινοξύ τυροσίνη. Υπάρχει σε διαφορετικές ποσότητες στο ανθρώπινο δέρμα και στο δέρμα των ζώων και σας δίνει το χρώμα των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος.
 
Το χρώμα του δέρματός μας διαφέρει με βάση παράγοντες όπως η ροή αίματος, η διατροφή και η μελανίνη που παράγεται από τα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Παρότι ο αριθμός των μελανοκυττάρων είναι παρόμοιος στους ανθρώπους, η διαφοροποίηση στην παραγωγή μελανίνης δίνει διαφορετικές αποχρώσεις στο δέρμα. 
 
Η μελανίνη θωρακίζει το δέρμα από τον ήλιο και η αυξημένη παραγωγή της οδηγεί σε μαύρισμα βοηθώντας έτσι στην προστασία του σώματος από τα εγκαύματα.

ΤΎΠΟΙ ΜΕΛΑΝΊΝΗΣ

Τα μελανοκύτταρα δημιουργούν δύο ορατά είδη μελανίνης που διαφέρουν σε ό,τι αφορά τον χρωματικό τόνο και την τοποθεσία στο σώμα:

  1. Ευμελανίνη:
    Αυτή εμφανίζεται σε μαύρο και καφέ χρώμα και συνεισφέρει στους σκουρόχρωμους τόνους του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών. Η ευμελανίνη καθορίζει το χρώμα των μαλλιών και τα ξανθά μαλλιά προκύπτουν από την έλλειψη μαύρης ευμελανίνης και μιας μικρής ποσότητας καφέ ευμελανίνης.

  2. Φαιομελανίνη:
    Η φαιομελανίνη που είναι υπεύθυνη για τις χρώσεις σε τομείς ροζ χρώματος όπως τα χείλια και οι θηλές είναι συνηθέστερη σε άτομα με κόκκινα μαλλιά σε ίσο συνδυασμό με ευμελανίνη.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΈΣ ΑΠΟΧΡΏΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΑΝΊΝΗΣ ΣΤΟ ΔΈΡΜΑ

Το δέρμα σας παίρνει το χρώμα του χάρη στην παραγωγή μελανίνης εντός των μελανοσωμάτων των οργανιδίων που βρίσκονται μέσα στα μελανοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα της επιδερμίδας του δέρματος και καλούνται βασική στοιβάδα. Έχουν μακριές διακλαδώσεις που διανέμουν ομοιόμορφα τα μελανοσώματα που περιέχουν μελανίνη σε όλες τις ανώτερες στρώσεις του δέρματος. Το χρώμα του δέρματός σας εξαρτάται από την ποσότητα καφέ-μαύρης (ευμελανίνη) ή κίτρινης-κόκκινης (φαιομελανίνη) μελανίνης και επίσης από το πόσα μελανοσώματα υπάρχουν στα μελανοκύτταρα.
Παραγωγή μελανίνης

ΠΟΎ ΠΑΡΆΓΕΤΑΙ;

Η μελανίνη παράγεται από τα μελανοκύτταρα που βρίσκονται στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας (άνω στρώση του δέρματος) και στα τριχοθυλάκια. Επίσης βρίσκονται σε διαφορετικά τμήματα του σώματός σας όπως στα κατωτέρω:

  • Λιπώδης ιστός (λίπος),
  • Ίριδα των ματιών
  • Συγκεκριμένοι τομείς του εγκεφάλου σας
  • Συγκεκριμένες περιοχές του "επινεφριδίου" σας που βρίσκεται στο επάνω μέρος κάθε νεφρού
  • Εσωτερικό αφτί
Τι προσφέρει η μελανίνη;

ΠΏΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΕΙ Η ΜΕΛΑΝΊΝΗ ΤΟ ΔΈΡΜΑ;

γυναίκα που χρησιμοποιεί κρέμα Nivea Sun Triple Protection
  1. Άμυνα έναντι ακτινοβολίας υπεριωδών

    Η μελανίνη και κυρίως η ευμελανίνη, συμμετέχει στην προστασία των κυττάρων σας στην εξωτερική στρώση του δέρματος, που είναι γνωστή ως επιδερμίδα, από το επιβλαβές φως UV, συμπεριλαμβανομένων των UVC, UVB, UVA, και του μπλε φωτός. Αυτή η προστασία επιτυγχάνεται μέσω απορρόφησης του φωτός UV βοηθώντας στην πρόληψη βλαβών του ευαίσθητου DNA των κυττάρων του δέρματός σας. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η προστασία δεν είναι ολοκληρωμένη και ότι η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη ακόμα και για ανθρώπους με σκούρο δέρμα.

  2. Ο φυσικός φραγμός του δέρματος

    Η μελανίνη λειτουργεί επίσης ως άμυνα έναντι επιβλαβών σωματιδίων που ονομάζονται δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS). Ενεργεί ως αντιοξειδωτικό, ουδετεροποιώντας τις ROS που δημιουργούνται όταν το φως UV προκαλεί βλάβη στο δέρμα. Χωρίς την προστασία για παράδειγμα των αντιοξειδωτικών οι ROS μπορούν να προκαλέσουν καταπόνηση και βλάβη στα κύτταρά μας.
     
    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι προστατευτικές επιδράσεις συνδέονται κυρίως με την ευμελανίνη. Η φαιομελανίνη, που παράγεται σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα, έχει πολύ πιο αδύναμη επίδραση προστασίας και μπορεί ακόμα και να προκαλέσει δημιουργία ουσιών οι οποίες μπορούν να αντιδράσουν με το DNA και να προκληθούν μεταλλάξεις. Επομένως μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακή κρέμα στο δέρμα σας ακόμα και εάν έχετε ήδη μαυρίσει.
Επισκόπηση δεδομένων

ΜΕΛΑΝΊΝΗ

Τύποι μελανίνης: 
Η μελανίνη, που προέρχεται από το αμινοξύ τυροσίνη, είναι δύο τύπων - η ευμελανίνη (σκούρα καφέ) και η φαιομελανίνη (κόκκινη ή κίτρινη απόχρωση).

Μηχανισμός άμυνας του δέρματος:
Η μελανίνη ενεργεί ως φυσική άμυνα απορροφώντας το φως UV και βοηθώντας στην πρόληψη ζημιών στο DNA του δέρματος, προστατεύοντας έναντι των UVC, UVBM, UVA και του μπλε φωτός.

Συνέπειες της έλλειψης μελανίνης:
Η ανεπάρκεια μελανίνης συνδέεται με δερματικές διαταραχές (λεύκη, αλμπινισμός, μέλασμα), με αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασης, βλάβη από τον ήλιο και προβλήματα ακοής στο εσωτερικό αφτί.

Εξισορρόπηση των επιπέδων μελανίνης:
Στις μεθόδους βοήθειας για την εξισορρόπηση της μελανίνης περιλαμβάνεται η χρήση αντηλιακών κρεμών, η αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης με προϊόντα φροντίδας του δέρματος, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες Α, C και E και η αποφυγή μη ασφαλών πρακτικών όπως είναι τα σολάριουμ.

ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΈΛΛΕΙΨΗΣ ΜΕΛΑΝΊΝΗΣ

Η έλλειψη μελανίνης σχετίζεται με διάφορες δερματικές διαταραχές και προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων:
  1. Λεύκη:
    Αυτή η πάθηση οδηγεί σε απώλεια του χρώματος του δέρματος, με αποτέλεσμα λευκές περιοχές. Προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα μελανοκύτταρα. Ενώ η λεύκη μπορεί να επηρεάσει τον καθένα, συνήθως παρατηρείται περισσότερο σε ανθρώπους με πιο σκούρο δέρμα.

  2. Αλμπινισμός:
    Μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ελάχιστη ποσότητα μελανίνης με αποτέλεσμα ωχρό δέρμα, λευκά μαλλιά και μπλε μάτια. Οι άνθρωποι με αλμπινισμό αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασης και βλαβών από τον ήλιο.

  3. Απώλεια χρώσης μετά από βλάβη στο δέρμα:
    Σε περιπτώσεις δερματικών μολύνσεων, εγκαυμάτων ή σε φουσκάλες το σώμα ενδέχεται να δυσκολεύεται να αντικαταστήσει τη μελανίνη στην περιοχή βλάβης.

  4. Απώλεια ακοής:
    Έλλειψη μελανίνης στο τμήμα του εσωτερικού αφτιού συνδέεται με απώλεια της ακοής. Άνθρωποι με ανεπαρκή μελανίνη διατρέχουν υψηλότερη κίνδυνο προβλημάτων στην ακοή.
Εξισορρόπηση των επιπέδων μελανίνης

ΠΏΣ ΜΕΙΏΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΊΣΣΕΙΑ ΜΕΛΑΝΊΝΗ

Σε ορισμένους ανθρώπους δημιουργείται περίσσεια μελανίνη, μια πάθηση που ονομάζεται υπερμελάγχρωση. Πρόκειται για καλοήθη περίπτωση και οι άνθρωποι με αυξημένη παραγωγή μελανίνης συνήθως αναπτύσσουν σκούρες κηλίδες στο δέρμα σε σύγκριση με τις γύρω περιοχές.
 
Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας για την υπερμελάγχρωση. Για παράδειγμα η εφαρμογή αντηλιακού με SPF 30 ή υψηλότερη καθημερινά μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του φωτός UV στο δέρμα και να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνιση κηλίδων.
 
Εάν αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα περίσσειας μελανίνης ή εάν έχετε οιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τη φύση των κηλίδων σας (ακανόνιστες κηλίδες, κηλίδες σαν εξόγκωμα που αλλάζουν χρώμα), συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ο οποίος θα μπορέσει να βεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για πιο επικίνδυνη κατάσταση και μπορεί να συστήσει εξειδικευμένες τοπικές θεραπείες ή συγκεκριμένες θεραπείες.

ΕΞΙΣΟΡΡΌΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΈΔΩΝ ΜΕΛΑΝΊΝΗΣ

Μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος 5 βημάτων για την υποστήριξη της εξισορρόπησης περίσσειας μελανίνης στις επάνω στρώσεις του δέρματος:

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την υπερβολική μελανίνη, όπως είναι η υπερμελάγχρωση ή ο ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος, είναι σημαντικό να εξατομικεύσετε τη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας.

ξανθιά γυναίκα που χρησιμοποιεί ορό περιποίησης προσώπου NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark Spot

1. Καθαρισμός

Ξεκινήστε καθαρίζοντας το δέρμα σας με ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού προσαρμοσμένο στον τύπο του δέρματός σας για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά ρύπους, λιπαρότητα και ακαθαρσίες.
Έτσι δημιουργείται η βάση για στοχευμένη απολέπιση που είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των σκούρων σημαδιών και του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος. Η ενσωμάτωση ενός απολεπιστικού υποστηρίζει την αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος και την προώθηση της ανανέωσης των κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στην σταδιακή εξάλειψη της εμφάνισης των σκούρων σημαδιών.

 

2. Ορός

Ακολουθεί ο ορός ενυδάτωσης όπως ο NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Face Treatment Serum, εμπλουτισμένος με υαλουρονικό οξύ και με το πατενταρισμένο συστατικό Luminous το οποίο ενεργεί εξισορροπώντας την υφιστάμενη μελάγχρωση για το σβήσιμο των σημαδιών και την πρόληψη της εμφάνισής τους.

3. Ενυδάτωση

Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε ένα προϊόν ενυδάτωσης όπως το NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Κρέμα προσώπου κατά των κηλίδων με SPF50 που ενεργεί σε κυτταρικό επίπεδο για την εξάλειψη των σκούρων σημαδιών και την πρόληψη της εμφάνισής τους, ενώ προστατεύει το δέρμα από την προκαλούμενη από τον ήλιο φωτογήρανση, για ένα ματ φινίρισμα.
 
Για τη βραδινή ρουτίνα, εφαρμόζετε τη NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Even Tone Night Cream, παρασκευασμένη με υαλουρονικό οξύ και το πατενταρισμένο συστατικό Luminous630® για την ενδυνάμωση του δέρματος τη νύχτα, όλα αυτά με ταυτόχρονη μείωση της εμφάνισης σκούρων σημαδιών και υπερμελάγχρωσης, με ορατό αποτέλεσμα μετά από 4 εβδομάδες*.
 
Προειδοποίηση: μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν LUMINOUS630® περισσότερες από 4 φορές την ημέρα.
 
*Δοκιμή χρήσης προϊόντος, 80 γυναίκες, 5 εβδομάδες

4. Κρέμα ματιών

Η εφαρμογή κρέμας ματιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης σκούρων κύκλων, του πρηξίματος και των λεπτών γραμμών γύρω από τα μάτια. Παρέχει ενυδάτωση στο ευαίσθητο δέρμα, βελτιώνει την υφή του δέρματος και βοηθάει στη διατήρηση μιας νεανικής και λαμπερής όψης.
 
Η NIVEA Luminous630 Dark Spot Solution Anti Dark-Circles Eye Cream είναι παρασκευασμένη με το πατενταρισμένο συστατικό Luminous630 για την εξισορρόπηση της όψης χρωματικών ανωμαλιών και την ορατή μείωση των σκούρων κύκλων γύρω από τα μάτια.

5. Καθημερινή προστασία από τον ήλιο

Σημειώστε ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζετε εκ νέου προστασία SPF τακτικά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να παραμένει το δέρμα υγιές και ακτινοβόλο.
Το  NIVEA UV Shine Control SPF50 προστατεύει το δέρμα σας αμέσως κατά την έκθεση στον ήλιο και έναντι άλλων ζημιών στο δέρμα του προσώπου από τις υπεριώδεις με άμεση και μακροχρόνια αποτελεσματικότητα ματ όψης.

Στις ραγάδες επίσης μπορεί να υπάρχει περίσσεια μελανίνη. Εάν παρατηρείτε ραγάδες στο σώμα σας, η σειρά NIVEA Luminous προσφέρει τον ορό NIVEA Anti Stretch Marks Body Serum για την εξομάλυνση του τόνου του δέρματος, με τα πρώτα ορατά αποτελέσματα εντός 2 εβδομάδων.
 
Εάν προτιμάτε μια πιο κρεμώδη υφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα NIVEA Anti Marks & Spots body cream ως υποκατάστατο που παρέχει 48 ώρες υγρασίας και μειώνει τα ορατά σημάδια σε 4 εβδομάδες***.
 
Μια εφαρμογή την ημέρα στην περιοχή στόχο είναι επαρκής. Χρησιμοποιείτε μόνο ένα προϊόν με LUMINOUS630® στο σώμα σας κάθε ημέρα.


  
*Δοκιμή σε καταναλωτές, 89 συμμετέχοντες
  
**Δοκιμή με όργανα, 33 υποκείμενα
  
***Δοκιμή σε καταναλωτές, 87 συμμετέχοντες

Επίσης είναι σημαντικό να επιλέγετε το σωστό αντηλιακό για το δέρμα σας. Η σειρά NIVEA Protect and Bronze εξασφαλίζει ότι έχετε στην κατοχή σας ένα μη λιπαρό αντηλιακό το οποίο παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι των ακτινών UV. Τα προϊόντα είναι παρασκευασμένα με έλαια ενεργοποίησης μαυρίσματος και εκχυλίσματα προμελανίνης για ένα ωραίο και ομοιόμορφο μαύρισμα.

ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΤΉ ΕΝΊΣΧΥΣΗ Ή ΜΕΊΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΑΝΊΝΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΉ ΕΠΙΔΕΡΜΊΔΑ;

Δεν υπάρχει ασφαλής μέθοδος για την ενίσχυση των επιπέδων μελανίνης στο δέρμα για σκοπούς μαυρίσματος. Ωστόσο, ειδικές θρεπτικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβη λόγω των υπεριωδών.
νεαρή γυναίκα που χρησιμοποιεί κρέμα χεριών Nivea Luminous Anti Spot

1. Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά υπόσχονται πολλά αναφορικά με τη βοήθεια στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δημιουργούνται κατόπιν έκθεσης σε ακτίνες UV. Ορισμένα μικροθρεπτικά στοιχεία καθώς και φλαβονοειδή ή πολυφαινόλες, που υπάρχουν στα φυτά που καταναλώνουν οι άνθρωποι, λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα για την προστασία του δέρματος από εξωτερικές επιδράσεις. Τα μικροθρεπτικά στοιχεία μπορούν επίσης να διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης. Κάποια από αυτά ενισχύουν ενδεχομένως τη μελανίνη, ενώ άλλα βοηθάνε στη μείωσή της.
 
Για να λάβετε περισσότερα αντιοξειδωτικά προσπαθήστε να καταναλώνετε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαύρα μούρα, μαύρη σοκολάτα και χρωματιστά λαχανικά. Και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να είναι βοηθητική.

2. Βιταμίνη A

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας και μπορεί να παίζει ρόλο στην παραγωγή μελανίνης. Λαμβάνετε βιταμίνη Α από τη διατροφή σας, ειδικά από λαχανικά με βήτα καροτίνη όπως είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι και ο αρακάς.

3. Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας και ενεργεί ως αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην προστασία του δέρματος από βλάβες λόγω του ήλιου και την επιτάχυνση της γήρανσης. Επιδρά επίσης στην προστασία των κυττάρων που παράγουν μελανίνη και βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων μελανίνης στο δέρμα.
 
Αφετέρου σε περιπτώσεις υπερμελάγχρωσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε που εφαρμόζεται στο δέρμα βοηθάει στη μείωση της παραγωγής μελανίνης.
 
Για την ενίσχυση της πρόσληψης βιταμίνης Ε μπορείτε είτε να λαμβάνετε συμπληρώματα είτε να συμπεριλαμβάνετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε στη διατροφή σας, όπως λαχανικά, δημητριακά, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

4. Βιταμίνη C

Όπως οι βιταμίνες A και E, η βιταμίνη C ενεργεί ως αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των βλεννογόνων μεμβρανών και ενδέχεται να επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης και την προστασία της επιδερμίδας. 
 
Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή σας όπως εσπεριδοειδή, μούρα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχει ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα. Εφαρμόζοντάς τη στο δέρμα υποστηρίζεται η απάλυνση των σκούρων σημαδιών καθώς επιβραδύνεται η δραστηριότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται τυροσινάση. Οι άνθρωποι συχνά τη χρησιμοποιούν στη φροντίδα του δέρματος για τη μείωση των σκούρων σημαδιών αλλά και για τη θεραπεία των σκούρων σημαδιών στα ούλα.

Ωστόσο συνιστάται να συμβουλεύεστε έναν ειδικό υγείας πριν ενσωματώσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στην καθημερινή σας διατροφή.


ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΜΑΥΡΊΖΕΤΕ ΧΩΡΊΣ ΝΑ ΑΥΞΆΝΕΤΑΙ Η ΜΕΛΑΝΊΝΗ

Παρότι δεν είναι ασφαλές να αυξάνεται η παραγωγή μελανίνης με τη χρήση σολάριουμ, μπορείτε να κάνετε το δέρμα να φαίνεται πιο μαυρισμένο χωρίς να εκθέτετε τον εαυτό σας σε επιβλαβείς ακτίνες UV χάρη στα προϊόντα αυτομαυρίσματος. Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος δεν αυξάνουν τη μελανίνη στο δέρμα σας και δεν παρέχουν προστασία έναντι των ακτινών UV, αλλά αφήνουν μια όψη χρώσης στο δέρμα σας. 
 
Αυτή η χρωστική ονομάζεται μελανοειδίνη, διαρκεί λίγες ημέρες και κατόπιν ξεθωριάζει καθώς το δέρμα σας παράγει νέα κύτταρα.
 
Εάν ωστόσο θέλετε να καλύψετε καφέ σημάδια στο πρόσωπό σας που προκαλούνται από τον ήλιο ενώ λαμβάνετε μια ομοιόμορφη όψη χρώσης, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το NIVEA Cellular630 Anti Dark-Spot Tinted Fluid SPF 20 το οποίο ενεργεί διπλά, καλύπτοντας φυσικά τις ατέλειες και μειώνοντας ταυτόχρονα τα σκούρα σημάδια με ορατά αποτελέσματα σε 4 εβδομάδες*.
 
*Κλινική αξιολόγηση, 48 γυναίκες, 12 εβδομάδες

ΠΕΡΊΛΗΨΗ

Η μελανίνη δημιουργεί το χρώμα του δέρματός σας και εξυπηρετεί ως φυσική άμυνα έναντι της ακτινοβολίας υπεριωδών. Ωστόσο, υπερβολική ποσότητα μελανίνης, που συχνά προκαλείται από παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο και οι ορμονικές διακυμάνσεις, μπορεί να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση και σε σκούρα σημάδια. Για να μη γίνουν αυτά πιο σκούρα και για τη μείωση του κινδύνου βλάβης στο δέρμα, συνιστάται η χρήση αντηλιακών με υψηλό SPF.
 Για το λόγο αυτό η εξατομίκευση της ρουτίνας φροντίδας του δέρματος μέσω καθαρισμού, στοχευμένων ορών και ενυδατικών με προστασία από τον ήλιο είναι πολύ σημαντική.
 
Επιπλέον, η ενσωμάτωση αντιοξειδωτικών και βιταμινών Α, C και E στη διατροφή υποστηρίζει τη λειτουργία του δέρματος και την προστασία του. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε επιβλαβείς πρακτικές όπως τα σολάριουμ. Αντ' αυτών χρησιμοποιείτε προϊόντα αυτομαυρίσματος τα οποία βοηθάνε και επιτυγχάνουν μια λαμπερή επιδερμίδα χωρίς έκθεση του δέρματος στις ακτίνες UV.

ΣΥΧΝΈΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ:

ΠΏΣ ΣΥΝΕΙΣΦΈΡΕΙ Η ΜΕΛΑΝΊΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΎΣ ΤΌΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΈΡΜΑΤΟΣ;

Τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης, συγκεντρώνονται στο κατώτερο τμήμα της επιδερμίδας που ονομάζεται βασική στοιβάδα. Η μελανίνη που περιέχεται στα μελανοσώματα μετακινείται στη συνέχεια στην επιφάνεια του δέρματος. Το χρώμα του δέρματος εξαρτάται από τον τύπο της μελανίνης (καφέ-μαύρη για την ευμελανίνη και κίτρινη-κόκκινη για τη φαιομελανίνη), την ποσότητα καθώς και τη διανομή των μελανοσωμάτων στα κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος.

ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ NIVEA ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΒΟΗΘΆΝΕ ΣΤΗ ΜΕΊΩΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΆΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΊΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΑΝΊΝΗ ΌΠΩΣ ΕΊΝΑΙ Η ΥΠΕΡΜΕΛΆΓΧΡΩΣΗ;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη σειρά NIVEA Luminous για την εξασθένηση των σκούρων σημαδιών που συνδέονται με την περίσσεια μελανίνη ή τη βελτίωση της εμφάνισης των ραγάδων. Ο NIVEA Anti Stretch Marks ορός σώματος και η NIVEA Anti Marks & Spots κρέμα σώματος χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό για την επίτευξη δέρματος με πιο ομοιόμορφο τόνο.

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΆ ΘΡΕΠΤΙΚΆ ΣΥΣΤΑΤΙΚΆ Ή ΒΙΤΑΜΊΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΆΖΟΥΝ ΦΥΣΙΚΆ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΜΕΛΑΝΊΝΗΣ;

Τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C είναι θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την παραγωγή μελανίνης. Αυτά λαμβάνονται μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής ή συμπληρωμάτων.

ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΡΌΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΑΝΊΝΗΣ ΣΤΗΝ ΆΜΥΝΑ ΈΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΙΚΏΝ ΜΟΡΦΏΝ ΟΞΥΓΌΝΟΥ (ROS)

Η μελανίνη ενεργεί ως αντιοξειδωτικό που υπερασπίζεται τα κύτταρα του δέρματος από επιβλαβή μόρια γνωστά ως δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) που δημιουργούνται από το φως υπεριωδών. Αυτή η προστασία βοηθάει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα κύτταρα.

ΠΏΣ ΕΠΗΡΕΆΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΊΠΕΔΑ ΜΕΛΑΝΊΝΗΣ ΑΠΌ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΎΣ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ Ή ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΤΡΌΠΟΥ ΖΩΉΣ;

Ορισμένοι παράγοντες τρόπου ζωής, όπως είναι η έκθεση στον ήλιο και η συνολική υγεία, επηρεάζουν ενδεχομένως τα επίπεδα μελανίνης και την εμφάνιση της επιδερμίδας.